Nézzen be!

Éljünk egészségesen!

Cece Nagyközség Önkormányzata sikeres egészségvédelmi projektet indított útjára „Éljünk egészségesen – életmódprogramok a Sárbogárdi Kistérségben” névvel. A nagyszabású és többéves projekt az itt élő emberek egészségét szolgálja, korra, foglalkozásra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül. A program megvalósítása a cecei Egészségfejlesztési Iroda (EFI) által történik egy sikeres TÁMOP-pályázatnak köszönhetően, az Új Széchenyi Terv keretén belül.

Az egész fejlett világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségmegőrzésre és a betegség megelőzésre, és ezzel szoros összefüggésben az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozására. A 20. század közepe táján kezdődött az a tendencia, miszerint a halálozási statisztikák élére olyan krónikus betegségek kerültek, amelyek kialakulásában káros környezeti hatások játszottak szerepet. Ez a felismerés vezetett a megelőző módszerek felállításához, a szűrővizsgálatok elterjedéséhez.

Az orvostudomány és az orvosi technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több – korábban gyógyíthatatlan – betegség részleges vagy teljes gyógyítására nyílt lehetőség. Ez érezhető emelkedést hozott az átlagéletkor tekintetében, egyúttal igen megemelte a kezelések költségeit – úgy a páciens, mint az egészségügyi kasszák számára. Az orvosi ismeretek bővülésével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a leghumánusabb, leghatékonyabb és leg-költségkímélőbb mód a betegségek leküzdésére a betegségek elkerülése. És mivel egyre több betegségről bizonyítható, hogy a kialakulásának hátterében nagyrészt valamilyen káros környezeti tényező, illetve a helytelen életmód áll, így elsősorban ezek kiiktatására kellett fektetni a hangsúlyt. Ennek szellemében születtek és működnek világszerte a táplálkozás- és életmód tanácsadási hálózatok, egészségmegőrző klubok.

Magyarországon az Egészségfejlesztési Irodák végzik ezt a fontos feladatot. A cecei EFI-irodában a sárbogárdi kistérség polgárai kapnak egyéni igényeiknek megfelelő segítséget. Az alapállapot felmérését követően a szakemberek kockázatelemzést végeznek, ezt követik a célzott tanácsadások: testmozgás-tanácsadás, étrendi tanácsadás – ez utóbbi nyugdíjas főzőklubbal egészül ki. Az érdeklődők életmód klubokban kapnak további segítséget egészségük és életminőségük javításához. A megadott elérhetőségeken minden helyi polgár lehetőséget kap a széleskörű szolgáltatások megismeréséhez és igénybe vételéhez.